Etape

7 iunie 2018
Posted by: Șerban Adrian Ionuț

Etape

Anii au trecut, iar lumea moto este într-o continuă schimbare. Principalul factor ce a contribuit la aceasta schimbare continuă este evolutia tehnologică, doar că odată cu această evoluție a motocicletelor și utilizatorii lor au trecut printr-un proces de schimbare, mulți dintre aceștia au renunțat să se mai murdărească pe maini pentru eventuale reparații sau schimburi de piese.

Etape | SAI88
BikeReview-GSX-R750-Old-v-New-131

Era o vreme când fiecare motocicletă venea cu o trusă de scule în dotare, nu de alta, dar motoarele din acea perioadă se stricau foarte des. De cele mai multe ori nu se făcea să ai o plimbare cu colegii de breaslă și să nu se defecteze nicio motocicletă, că era din cauza benzinei sau că aprinderea nu își mai făcea treaba corespunzător, cert era că fiecare plimbare avea peripețiile ei.

Trusa de scule și faptul că acestea se defectau destul de des au făcut ca relația dintre om și fier să fie tot mai strânsă, la fel și relația dintre motocicliști, de fiecare dată când unul dintre colegi întâmpina probleme cu motocicleta, toți se opreau și săreau în ajutorul colegului. La fiecare adunare a motocicliștilor discuțiile se centrau pe reparațiile aduse de fiecare motocicletei lui și pe peripețiile întâmpinate de fiecare în decursul plimbărilor avute.

Odată cu trecerea timpului și cu dezvoltarea tehnologiei, motocicletele s-au schimbat, le fel și cei ce le folosesc. Odată cu trecerea de la carburator la injecție, motocicletele au devenit mai pretențioase, de la motoarele simple cu carburator unde se putea intervenii foarte ușor, la motoarele pe injecție, capsulate și tehnologizate. Asta a făcut ca foarte mulți dintre pasionați să apeleze la service-uri de specialitate chiar și pentru cele mai mici intervenții, făcând ca relația dintre om și motocicletă să se schimbe treptat.

Asta nu înseamnă că nu sunt în continuare motocicliști ce caută o conexiune specială cu motocicletele lor, chiar dacă mulți lasă reparațiile pe mâinile unui mecanic autorizat, sunt încă destui aceeia care toata ziua desfac și repară de zor la jucăriile lor, atât de des încât ajung să cunoască fiecare șurub și garnitură.

În acest stadiu al evoluției, deși s-a slăbit intensitatea legăturilor sociale născute în jurul reparării motocicletelor, tehnologizarea în acest domeniu a creat o treaptă superioară de performanță în ceea ce privește siguranța mersului pe doua roti. Putem arunca un ochi în ceea ce se întâmplă cu noua tehnologie pe circuit, este cât se poate de clar faptul că aceasta a adus un aport semnificativ în performanța noilor modele, pe lângă faptul ca sunt mult mai rapide, sunt și mult mai sigure.

Că ne place să ne murdărit sau nu, ne leagă aceeași pasiune, toți tânjim după aceleași trăiri oferite de mersul pe doua roti, fie el pe piste special amenajate, fie pe strada.

Etape | SAI88

Lasă un răspuns